5 fontos szempont, mielőtt új karriert tervezel

2021.12.10. - péntek

Új karrierbe kezdeni egyszerre izgalmas és ijesztő. Akkor is nehéz, ha kénytelenek vagyunk váltani, de akkor is az, ha csupán arról van szó, hogy módosítani szeretnénk a korábbi, megszokott megoldásainkon, újra vágyunk. Mindkét esetben bátorságra és elszántságra van szükség.

Ehhez pedig nem elég egyetlen nap. A türelem mellett van néhány dolog, amit érdemes tudni ebben a helyzetben – ez pedig az, hogy mit szeretnénk elérni és hogyan.

Öt szempont, amit érdemes figyelembe venni a döntés előtt, ha új karriert tervezel:

Legyen célod és terved

Ha nem tudod, hova tartasz, félő, hogy a cél, amit elérsz, nem lesz kielégítő. Ha úgy érzed, változtatni kell, határozd meg az utat, és konkretizáld, hogy pontosan miben szükséges a változás! Így az út olyan kihívás lesz, amiben örömödet leled, és nem szorongással járod végig.

Gondolj (sokat) az ideális munkára

Ha még nem tudod, mi az álmaid munkája és nincs terved sem, akkor érdemes elkezdeni gondolkodni. Kezdd azzal, hogy megkeresed, mi okoz neked igazán örömet az életben! Ha még ezen sem gondolkodtál eddig, érdemes egy személyiségtesztet készíteni. Ez segíthet rálátni arra, hogy milyen karrierutak passzolnak a karakteredhez, adottságaidhoz, és mi nem illik hozzád. Meg fogsz könnyebbülni, ha képes leszel megtalálni a saját tényleges igényeidet, álmaidat, ahelyett, amit esetleg mások gondolnak arról, mi jó neked. Keresd meg az erősségeidet, a gyengeségeidet, írj listát a korábbi sikereidről, és arról is, ami nem ment igazán jól. Próbáld felidézni gyerekkori álmaidat! Igyekezz megfejteni, miért találtál egy-egy szakmát vonzónak gyerekként. Keresd meg, mi az, amit igazán örömmel csinálsz, ami szenvedélyt ad, amibe képes vagy belefeledkezni!

Gondolkodj “dobozon kívül”!

Az élet nem csak a karrierről és a munkáról szól. Erre emlékeztesd magad! A megélhetés érdekében dolgozni kell, és nagyszerű, ha az ember ezt szenvedéllyel képes tenni. De nem mindenkinek adatik meg az a luxus, hogy azt a munkát végezze, amit igazán szeret. Fontos elgondolkodni az élet és a munka egyensúlyán is, mielőtt nagyot lépsz. Az álmaid munkája lehet, hogy éjszakázással jár, sokat kell utazni, több műszakban kell hajtani. Mérlegeld, hogy az új tevékenység hogyan hat az életed egyéb területeire!

Adj elég időt magadnak az új karrier felkutatására

Már ennek az írásnak az elolvasása is lépés az új cél felé, de közel sem elegendő. Ehhez több kutatásra van szükség. Ha anélkül lépsz, hogy feltérképeznéd a terepet, kódolva van a kudarc. Nem érdemes kapkodás miatt elveszíteni az álmokat.Olvass karrierblogokat, hallgasd meg mások tapasztalatait, tájékozódj! Építs hálózatot olyan emberekből, akiknek vannak hasonló élményeik, keress fel szakértőket, akik támogathatnak! Add meg magadnak a felkészüléshez szükséges időt!

Legyél türelmes, de reális is: a pénzügyek számítanak

Fontos, hogy álmaid munkáját végezhesd, de mielőtt nagy lépésre szánod el magad, győződj meg róla, hogy valóban a megfelelő időben változtatsz-e! Gondold át, mibe kerül az új irány megtalálása! Sajnos előfordulhat, hogy a dolgok nem úgy mennek, ahogy előre azt képzeled. Ha elfogy menet közben az átalakításhoz szükséges erőforrás, rákényszerülhetsz arra, hogy ismét olyan munkát végezz, amitől próbáltál megszabadulni. Ha el akarod kerülni a csalódást, tűzz ki célt és legyen cselekvési terved!

Mindaddig, amíg van anyagi fedezet az átalakításra, cselekedj, ne habozz kipróbálni! Ha egy számodra teljesen új szakterületre, iparágba lépsz, érdemes önkéntes munkát vállalni a gyakorláshoz, a tanuláshoz. Legyél türelmes, a folyamat biztosan időigényes: de ha reálisan méred fel a lehetőségeket, egy örömmel, élménnyel teli utazás vár rád, és élvezni fogod, ahogy napról napra közelebb kerülsz a célodhoz.

Fotó: Envato

Forrás: munkaeropiac.eu