9 munkahelyi szerep – ki vagy te a csapatban?

2021.11.05. - péntek

A kreatív, az elemző, vagy a hangulatteremtő, esetleg a problémamegoldó csoportszerep áll hozzád a legközelebb? Kik vesznek körül a munkahelyeden?

Sok konfliktust szülhet, de annál több eredményt, ha különböző személyiségű emberek alkotnak egy munkahelyi csapatot. Az egyikőtök precíz, a másik felületesebb, de pörgős, ott van, aki a számokkal szeret babrálni, más inkább prezentál. Tudod kihez fordulj, ha egy jó kontaktra van szükséged, vagy akkor, ha gyors megoldás kell egy problémára. A Dr. Meredith Belbin által kidolgozott kilenc csoportszerep megismerése segít tudatosítani, kikből áll a csapat most, és milyen típusú erőforrás hiányzik még. Íme a szerepek, általában mindenkiben három dominál, te melyikeket ismered fel magadban?

(Csak a hivatalos teszt kitöltésével, és az abból készült riportból tudható meg pontos információ a saját és a csapat szerepeiről, az alábbi leírás tájékoztató jellegű!)

Az erőforrás kereső

A telefonkönyve tele, névjegykártyák az asztalon, minden esemény egy lehetőség az újabb kapcsolatra. A villanyszerelőtől a grafikuson át, mindenre tud valakit ajánlani. Lelkesedése azonban hullámzó, nem a legstabilabb ember a csapatban.

A csapatjátékos

Ő figyel arra, hogy mindenki jól érezze magát a csapatmunkában. Folyamatosan figyel a kommunikációra, a hangulatra és a kooperációra. Nagyon nehéz viszont egyszerre mindenkivel jót tenni, így nehezen hozhat döntéseket (pláne népszerűtleneket).

A koordinátor

Igazi tehetség menedzser, látja a csapat célját és tökéletesen delegál. Magabiztos és célorientált, de a saját feladatait is szívesen átruházza másra…

A gondolatültető

Egy jó öltet kell? Várhatóan tőle érkezik majd. Kreatív problémamegoldó, könnyen gondolkozik a dobozon kívül. Cserébe sokszor feledékeny, és nem a leghatékonyabb tagja a csapatnak.

A helyzetértékelő

Monitoroz, értékel, elemez. Ő a logikus szem, a pártatlan bíró. Józan és precíz, de nagyon kritikus tud lenni, és lelkesedést sem könnyű előhúzni belőle.

A specialista

Ha valamihez ért, akkor ahhoz nagyon. Elkötelezett, mély, speciális tudása van, de csak néhány területen, amelyekkel az indokoltnál többet is hajlamos pepecselni.

Az irányadó

Csak a cél lebeg a szeme előtt és arra felé hajtja a csapatot. Dinamikus, nem ijed meg a kihívásoktól, sőt, alig várja, hogy megugorja őket. Az eredmény azonban mindennél fontosabb nála, az érzelmeket sokszor figyelmen kívül hagyja.

A gyakorlati megvalósító

Mit ér a kreativitás, a jó kapcsolatok és a dinamizmus, ha végül nincs eredmény? A gyakorlati megvalósító hozza a praktikumot a csapatba, hatékony és pragmatikus, de kissé rugalmatlan lehet.

A befejező

Ő a minőségellenőr. Ha átnézi a tendert leadás előtt, akkor biztos lehetsz benne, hogy abban nem lesz hiba. Perfekcionista, precíz, és folyamatosan aggódik. Az a biztos, ha ő csinálja, így nagyon nehezen delegál.

Forrás és további információ: https://www.belbin.com/about/belbin-team-roles

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

#csoportszerep #szemelyiseg #pszichologia #csapatmunka

Forrás: munkaeropiac.eu