Ha hiszed, ha nem, még a személyiség is bemérhető a pécsi munkaszimulátorral

2021.11.09. - kedd

A munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciái mellett a személyiségjegyeket is képesek meghatározni egy speciális munkaszimulátorral a pécsi kutatók.

Az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók létszáma és aránya a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy a munkavégzés az egyes szakmákban milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők. A Pécsi Tudományegyetemen képességvizsgáló munkaszimulátorával arra nyílik lehetőség, hogy a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit mérjék. 

A Pécsi Tudományegyetem Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Központjában a kutatók olyan módszerek kialakításán dolgoznak, amelyekkel objektív módon mérhető a dolgozókat érő fizikai és szellemi megterhelés. A berendezéssel az álló- és ülőmunkák során jelentkező tipikus feladatok mellett olyan képességvizsgálatok is elvégezhetők, amelyek a dolgozók logikus gondolkodását, intelligenciáját, személyiségét jellemzik.

A rendszer újdonsága, hogy segít a munkavállalókat érő fizikai és szellemi terhelések egymásra gyakorolt hatását is megérteni. Ennek fontosságát a PTE kutatóinak vizsgálata is kimutatta, hiszen a kutatásba bevont dolgozók közül azoknak volt a legalacsonyabb a munkaképességi indexe, akiket fizikai és szellemi terhelés egyaránt ért a munkavégzés során.

Az egyedülálló berendezéssel segíteni akarják a munkaerőhiányt, az idősek visszavezetését a munkaerőpiacra, és az aspecifikus munkavégzést, felkészülve az új technikai kihívásokra és a munkaelvárásokra. Mérhető vele a logikus gondolkodás, az intelligencia és a személyiség is.

A szimulátorral segítik a megváltozott-munkaképességűeket is. A projekt keretében olyan munkaszituációt szimulálnak, amelyben a monotonitás tűrést, a koncentrációs képességet és a fizikai erőt is képesek mérni. Az eredmények segítik a résztvevőket abban, hogy megtalálják a számukra legalkalmasabb munkát, a foglalkoztató pedig információt kap arról, hogy a vizsgált személy milyen munkák elvégzésére alkalmas.

A felméréseket kérhetik cégek, de a hivatali dolgozókon is alkalmazni tudják.

Fotó: univpecs

#munkaszimulátor #munkaalkalmassag #megvaltozottmunkakepesseg #foglalkozasegeszseg #kutatas

Forrás: munkaeropiac.eu