Személyi adóvisszatérítés – mi a munkáltató és az adózó dolga?

2021.10.07. - csütörtök

Az  szja-visszatérítés felső korlátját a jogszabály a tavaly decemberi bruttó átlagkereset 12-szeresében határozta meg, a jogosultság a családi adókedvezményhez kötődik. Az érintettek száma megközelítheti a 2 milliót, a családi adókedvezményre jogosult alkalmazottak és a vállalkozók egyaránt részesülhetnek az szja-visszatérítésből.

forrás: pixabay.com

Az adóvisszatérítés egy családon belül mindkét szülőnek jár majd, ha van bejelentett munkahelyük. Aki tavaly  bármely nap családi kedvezményre jogosult, függetlenül attól, hogy azt érvényesítette-e, jogosult az adóvisszatérítésre. A katás vállalkozók a 2021-ben megfizetett tételes adójuk negyedét, az ekhós adózók pedig a befizetett adójuk közel kétharmadát kaphatják vissza.

Az adóvisszatérítésre a a 2021-es adómegállapítás és szja bevallási határidő előtt kerülhet sor. A szükséges adatok megszerzése érdekében ezért az adatszolgáltatási kötelezettség határidejét előrébb hozta a szabályozás, a szokásos határidőről. Ennek következtében a munkáltatóknak a munkáltatói jövedelemigazolást korábban,  febr. 15 helyett január 20-ig kell elkészíteni és átadni a munkavállalónak. Az M30-cas igazolásból kitűnik, hogy a magánszemély családi kedvezményt vesz igénybe év közben.

Az államkincstárnak a NAV felé az adott hónapról a következő hónap 5. napjáig kell adatot küldenie azokról az adózókról, akik felé családi pótlékot folyósított. Annak érdekében, hogy minden érintett adózó élhessen az szja-visszatérítéssel, egy különleges nyilatkozattételi lehetőség nyílik meg, amellyel 2021. december 31-ig lehet élni. Az szja-t fizető alkalmazott, az Ekho szerint adózó és a Katá-s vállalkozó is tehet nyilatkozatot. Az érintetteknek elektronikus úton vagy papír alapon kell nyilatkozniuk, hogy adataik még időben eljussanak a NAV felé. A különleges nyilatkozattétellel gyorsabban juthatnak pénzükhöz az érintett magánszemélyek, akiknél a kedvezmény kiszámítása nem lehetséges a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján.

A nyilatkozati határidőről lemaradó adózók a februári visszatérítést nem kapják meg. A visszatérítéshez fűződő jogosultság azonban ez esetben sem csorbul, az adózó egy utólagos eljárásban tudja majd érvényesíteni az adóvisszatérítést. Lehetőség lesz arra, hogy a NAV az szjabevallási-tervezet kiegészítését és elfogadását követően utalja ki az adókedvezményt, ha azt a magánszemély kéri a bevallásában, vagy bevallási tervezetében.

A szabályozás szerint családi kedvezményt vehet igénybe:

  • vér szerinti szülő,
  • az örökbe fogadó szülő,
  • a szülővel együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van,
  • a nevelőszülő,
  • a hivatásos nevelőszülő,
  • a gyám, továbbá
  • az a személy, akihez a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény alapján a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.

A családi adókedvezmény levonása után fennmaradó szja visszatérítésére lesz lehetőség. Mivel a munkavállalók széles körét érintheti az szja-visszatérítés lehetősége, a munkáltatóknak is előre fel kell készülniük a kapcsolódó adminisztrációs adatszolgáltatási feladatokra, változásokra.

Szerző: Fajcsák Gábor, RSM Hungary

#ado #szja#adovisszaterites

Forrás: munkaeropiac.eu